Hiv en aids in ‘t kort

Laat je altijd goed informeren
Er komt heel wat op je af, als je hoort dat je hiv hebt. Beslissingen die je moet nemen, vragen te over. Meteen of nog niet met de medicijnen beginnen, aan wie vertel je het nieuws, hoe gaat dat met seks, wat betekenen de bloeduitslagen, word je nu snel ziek en wat moet je doen om dat te voorkomen? Neem vooral de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Probeer met iemand die je vertrouwt de zaken op een rij te zetten. Paniek is niet nodig, er zijn goede voorzieningen en dokters in Nederland die je kunnen helpen. Bekijk deze website, lees de folders over hiv, kijk wat de workshopreeks je biedt, stel je vragen op het forum. Of bel met het Servicepunt van de Hiv Vereniging (ma, di do van 14.00 – 22.00 uur op 020 – 689 25 77) als je een persoonlijk gesprek en advies wilt. Hopelijk helpt die informatie je op weg naar een lang en gezond leven met hiv.

Gezond oud worden

Je kunt gezond oud worden met hiv. Die kans is zelfs heel groot. Meer dan de helft van de mensen met hiv geven hun gezondheid het rapportcijfer acht, negen of tien. Minder dan één op de tien geeft zijn gezondheid een onvoldoende. Het is belangrijk voor je gezondheid dat je niet te lang wacht met hiv-remmers te gaan gebruiken en dat je die dan elke dag op tijd inneemt.

Wat is hiv?

Hiv is een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Humaan betekent menselijk en immunodeficiëntie betekent een aantasting van het immuunsysteem. Je afweer is door hiv niet meer in staat om ziekteverwekkers goed te bestrijden. Je kunt dan infecties krijgen. Iemand die niet hiv-positief is, kan die infecties zonder problemen bestrijden. Met hiv lukt dat niet meer, behalve als je hiv-remmers gebruikt. Hiv-infectie is een ernstige, maar goed behandelbare aandoening. Hiv kan leiden tot de diagnose aids, maar dat hoeft dus niet. Het gebruik van medicatie voorkomt dit.

Hieronder vind je de belangrijkste onderwerpen die hiv in het kort uitleggen:

Late diagnose

Als je er heel laat achter komt dat je hiv hebt, kan het zijn dat je al ernstige gezondheidsproblemen hebt. Als je dan hiv-remmers gaat gebruiken, is het goed mogelijk dat je afweer zich gaat herstellen. Het kan dan een tijd duren voordat je afweer is opgeknapt.

Verschil tussen hiv en aids

Als je hiv-positief bent, betekent dat niet dat je ook aids hebt. Je krijgt pas de diagnose 'aids', als hiv je afweer ernstig heeft aangetast. Je bent dan ziek door een infectie die een gezonde afweer normaal gesproken goed kan bestrijden.

Wat is aids?

Aids is een aandoening waarbij het afweersysteem tekortschiet, zodat er verschillende ziektes kunnen ontstaan. Aids is de afkorting van Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Letterlijk betekenen deze vier woorden 'verworven', 'afweersysteem', 'tekort' en 'complex van ziektes'.
Je hebt pas aids als het hiv-virus je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je een opportunistische infectie krijgt. Zo’n infectie kan soms levensbedreigend zijn. Als de afweer extreem laag is (minder dan 200 CD4-cellen), heb je een grotere kans op bijvoorbeeld een bepaalde vorm van longontsteking (PCP), kanker (Kaposi Sarcoom) of toxoplasmose (een infectie door een parasiet). Heb je hiv en is je weerstand nog op peil, dan krijg je geen aids als je hiv-remmers gaat gebruiken. Als je al aids hebt, kun je door het gebruik van hiv-remmers goed opknappen.

Lees hieronder informatie over de werking van het afweersysteem:

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Hiv-behandeling

Lees meer >

Overdracht van hiv, test jezelf

Lees meer >

Hiv-remmers

Lees meer >