Psychische gezondheid

Wat is psychische gezondheid?

Het Nationaal Kompas geeft de volgende omschrijving: bij een optimale psychische gezondheid is er sprake van succesvol functioneren, wat resulteert in productieve activiteiten, bevredigende relaties met anderen en de mogelijkheid tot aanpassen en omgaan met tegenslagen.
In gewone mensentaal zeggen we vaak ‘lekker in je vel zitten’. 

Wat is het risico?

1 op de 4 mensen ervaart op een punt in hun leven psychische gezondheidsklachten, ongeacht of ze hiv hebben. Mensen met hiv zijn extra kwetsbaar; dit komt door de effecten van het virus, de geneesmiddelen die gebruikt worden in de behandeling, de moeilijkheden die het leven met een ernstige, chronische ziekte met zich meebrengt (stigma en vooroordelen rond hiv) en de angst voor overdracht van hiv aan anderen.

Hoe kan hiv invloed hebben op mijn mentale en psychische gezondheid?

Hiv kan een lichamelijk effect hebben op je zenuw- en hersencellen, omdat het virus vlak na de infectie in staat is om de hersenen en het zenuwstelsel binnen te dringen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een hiv-geassocieerde neurocognitieve stoornis (HAND), met een breed scala aan symptomen zoals een korte aandachtsspanne, geheugenverlies, hoofdpijn, stemmingswisselingen, slecht beoordelingsvermogen, verwarring en zelfs zwakke ledematen.

Slaapproblemen komen ook vaak voor bij mensen met hiv, waarbij vrouwen vaker slaapproblemen hebben dan mannen. Deze kunnen bestaan uit nachtmerries, levendige dromen en slapeloosheid. De klachten kunnen voortkomen uit de hiv-infectie of de effecten van de medicijnen. Sommige hiv-behandelingen zijn ook gerelateerd aan depressie of slapeloosheid.

Hoe kan ik zorgen voor mijn psychische gezondheid?

Als je leeft met hiv, is het normaal dat je je soms emotioneel, bezorgd, angstig of depressief voelt, vooral als je pas net de diagnose hebt gekregen. Maar als deze klachten niet weggaan, of als je een van de symptomen van HAND opmerkt (of andere, soortgelijke symptomen), dan moet je zeker met je behandelaar of hiv-consulent bespreken hoe je daarbij kan worden ondersteund.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Sport en bewegen

Lees meer >

Seksuele problemen

Lees meer >