Een gezellige, ontspannen sfeer tijdens Long Term Survivors Awarenessday

Published: 09 June 2016

lts awareness day 2016 300Op 5 juni 2016 hebben we voor het eerst deze dag in Nederland gevierd, 15 mensen samen tijdens een zonnige borrel. En het was ongelooflijk mooi om te zien hoe sterk, gezond en stralend iedereen is! Voor velen na meer dan 20 jaar, toch nog leven en dat op de goede manier.

Door medicatie, een positief zelfbeeld, optimisme en proberen zo gezond mogelijk te leven zijn wij er nog. Door de betere medicatie hebben de meesten meer energie, uithoudingsvermogen en minder last van somberheid want het is chronische, goed behandelbare aandoening geworden. Waardering en appreciaties komen nu meer naar voren, juist omdat we langer zijn blijven leven.

Ouder worden met hiv. Mentale, fysieke en economische stress

Er werden vele gesprekken gevoerd over ouder worden met hiv. De meesten hebben het gevoel, en zien het ook, dat het veel sneller gaat dan bij mensen die geen hiv hebben. ‘Er sneller oud uitzien en met wel meer ouderdomsklachten dan iemand zonder hiv.’

Wat opvalt is dat de moeheid en ziekteverschijnselen veel minder zijn dan toen men pas hiv had. De medicatie werkt en ook het besef dat je nu een volwaardig leven leidt met hiv doet goed. Leven met hiv kan nu ook meer naast je neer gelegd worden. Het speelt niet meer zo’n grote rol als in het begin.

lts awarenessday 2016 1 300Depressies zijn er af en toe, we hebben hier veel over gesproken. Bijvoorbeeld tijdens de eerste 10 jaren was het voor de meeste mensen met hiv “going wild”. Alles doen wat over de top was en niet hoeven en willen stoppen, genieten van het leven voor zolang het nog kan. Maar er waren ook mensen bij die aangaven juist niet “ into the wild “ te zijn gegaan en weer de draad van hun leven oppakten. Sommige mensen vielen in een dip en werden op teleurstellende manieren geconfronteerd met hiv in hun leven. Werk was je soms kwijt of je werd afgekeurd. Liefde in je leven werd verstoord omdat men bang voor je was.

Het horen dat hiv chronisch is, was ook voor sommigen een mijlpaal. Een hele omschakeling ook. ‘Wil ik dit wel?’ Nu moest je wel rekening houden dat niet alles meer kon. Opeens de stap zette om weer gezond te gaan  leven Werk zoeken. Kinderen krijgen…een gezin stichten etc. Stoppen of minderen met de drugs en of teveel eten of drinken, want je blijft leven.

En ja dat  kon ook een dip geven. Want je moest geestelijk er aan wennen dat je bleef leven. Gelukkig waren er vele oplossingen om een depressie of dip te verminderen of erover heen te komen.

Ervaringen met hiv

Vele dierbaren hebben vandaag hun ervaringen gedeeld met elkaar. We deelden onze grappen en hebben gelachen met elkaar. Vertelden over onze toekomst en over ons verleden. We hebben veel van elkaar geleerd en ook veel pret gehad.

En dat alles onder het genot van geslaagde hapjes zoals kaasjes, diverse soorten worst en paté, heerlijke tapenade met toast en Japanse nootjes. Bleekselderij, wortels en komkommer met dipsausjes. En heerlijke zelfgemaakte tzatziki. Drankjes erbij!Een lieve vriend van iedereen hielp met de catering! Dank namens allen.

Het was een ongelooflijke gezellig feest.Volgend jaar weer!

This information is useful