Leo Schenk, geprezen hiv-activist

Published: 18 April 2016

 

lunchtafel 2 250

We waren met 19 lotgenoten, 4 dames en 15 heren. Onder het genot van hartige cake en soep met brood en heerlijk beleg. Sappen en smoothies, koffie en thee. Chocolade fruit en cake.  Was activist Leo Schenk te gast deze zondag. Wolfgang was een voortreffelijke gastheer samen met Caroline. GJ was natuurlijk de aangewezen persoon om Leo Schenk te interviewen.

Erkenning in de vorm van een prijs

Dat interview ging over Leo zijn eigen ervaringen met leven met hiv. Ook over zijn inzet en initiatief om het hiv-virus uit de taboesfeer te halen. En juist door zijn inzet heeft hij een prijs gewonnen: De Bob Angelo Penning; voor zijn 'voorbeeldige inzet voor homomannen en anderen met hiv. Met ongekende energie en een reeks aan initiatieven zet Leo Schenk zich al 25 jaar in tégen stigma en vóór (zelf)acceptatie'. Daarmee heeft hij volgens het COC veel mensen geraakt en levens ten goede veranderd.

Onderling debat

Tijdens het interview werd er gelegenheid gegeven om vragen te stellen aan Leo. Het heeft tot discussies geleid. Eigenlijk was er een soort debat ontstaan. Een daarvan was: Hetero-mannen worden bestempeld als mannen die het stiekem met anderen mannen deden en daardoor met het hiv-virus geïnfecteerd worden. Er werd zeer over gediscussieerd, voornamelijk waren de dames en een heteroman het hier niet mee eens.

Het beeld van aids

Leo sprak over zijn inzet in sauna’s om mannen duidelijk te maken en te waarschuwen voor verspreiding van het hiv-virus. Een bescherming te gebruiken d.m.v. van condooms. Daar hingen posters van mannen met een boodschap over veilig vrijen. Degene op de poster had aids. Leo vroeg aan de mannen in de sauna wat zij van de poster vonden. Ook hierdoor ontstond er een discussie in onze groep. Sommige lotgenoten vonden het schokkend om een persoon met aids te zien. Of juist te confronterend. Of juist niet herkenbaar.

Kracht

leo gj 2 250Verder sprak Leo over het ontstaan van Poz and Proud in 2006 waarvan hij de initiatiefnemer was. Met Poz and Proud wilde Leo het stigma doorbreken. Er waren inmiddels immers al 10 jaar hiv-remmers. Dus wilde hij toen dat zijn ‘Poz and Proud groep’ een sterke, krachtige en  juist géén slachtoffergroep was.  Na veel  belemmeringen is dat gelukt. Leo organiseerde o.a.  een speeddating voor homomannen met hiv. Dan hoefde je niet bang te zijn om je date te infecteren met het hiv-virus. En het was zo ontspannen om te praten over hiv, zonder dat je bang werd om weggejaagd te worden vanwege angst. Dus meer positief met elkaar zijn en uitdragen, minder geweeklaag. Meer kracht met elkaar. De groep was een afscheiding van de horrorjaren in de jaren 80.

Ondertussen luisterde iedereen geboeid naar GJ en Leo. GJ stelde goede vragen en betrok iedereen op een joviale manier door vragen te stellen aan de groep.  

Hello Gorgeous

Drie december 2012 startte Leo Schenk een glossy magazine. Samen met vrienden, collega’s en medelotgenoten begint hij daar aan. Gemaakt, door mensen met hiv voor mensen met  hiv, en ook voor mensen die geïnteresseerd zijn en geen hiv hebben. Doel van Leo is :  Het normaliseren van hiv door het stigma te bestrijden.

Iedereen was geraakt door zijn levensverhaal. Leuke debatsfeer was er ontstaan doordat de groep bij het interview werd betrokken. De sfeer was ontspannen en iedereen voelde zich op zijn gemak. Het was een leuk interview. Leo kreeg een bloemetje en een fles wijn als dank voor zijn komst. GJ, Wolfgang en Caroline hebben weer voor een leuke en goed in elkaar gezette dag gezorgd!  En dat is weer gelukt!

Chapeau!

This information is useful