Roze zaterdag had hiv meer op de kaart kunnen zetten

De Hiv Vereniging maakt elk jaar een jaarverslag over het afgelopen jaar. In dit jaarverslag zitten ook bijdrages van de regio’s en groepen van de Hiv Vereniging. In dit blog lees je het verslag over 2020 van de regio Noord-Nederland.

2020 zou een mooi jaar gaan worden. De Roze Zaterdag zou naar Leeuwarden komen en daar wilde ik in de regio veel mee gaan doen. In september 2019 ben ik voor de regio Noord begonnen als regiocontactpersoon. Allereerst ben ik vooral bezig geweest met me voorstellen in de regio. Het contact leggen verliep prettig en de gesprekken waren open.

Voor de Roze Zaterdag van 2020 had ik in mijn hoofd om hiv in Leeuwarden meer op de kaart te krijgen. Het contact met Marjolein Annegarn was gelegd om haar expositie rondom stigma tijdens de Roze Zaterdag te laten zien in Leeuwarden. Daarnaast was het contact met de GGD gelegd om te kijken hoe we dit mooie project konden realiseren. De samenwerking verliep soepel en ik kreeg steeds meer energie om dit project te laten slagen. Ook zouden we de Hiv Vereniging een mooie plek geven op deze dag.

Voor de provincies Groningen en Drenthe was ik zoekende naar hoe het contact of de zichtbaarheid kon worden gerealiseerd in deze provincies. Met het ziekenhuis van Groningen is er goed contact en worden mensen doorverwezen voor peer-counseling. Heel fijn!

Helaas kwam daar corona en alles verliep anders

Natuurlijk zijn alle plannen voor de Roze Zaterdag in de ijskast gegaan en is afgesproken om dit weer op te pakken als corona voorbij is. Dat duurde allemaal wat langer dan we hadden gehoopt. In het afgelopen jaar zijn er telefoongesprekken geweest met de regio. Activiteiten zijn er niet georganiseerd.

Het gehele jaar was Covid-19 het onderwerp waarover gesproken werd. Hopelijk dat we in 2021 wel activiteiten kunnen bewerkstelligen:

  • Ontmoetingen realiseren, waarbij we nog nadenken over een vorm die past bij deze regio.
  • Informatie delen onder de ziekenhuizen, GGD’s en mensen die wonen in deze omgeving.
  • Werken aan de contacten, wat fijn verloopt en deze intensiveren door gesprekken te blijven voeren.

NIels Drost
regiocontactpersoon

This information is useful