Koninklijke onderscheiding voor Fred Verdult

Gepubliceerd: 23 november 2018

Voor zijn uitzonderlijke inzet voor mensen met hiv in Nederland is Fred Verdult tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks vandaag geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding werd hem uitgereikt door Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

Fred is voor mij een groot voorbeeld hoe je iets positiefs kan maken van iets wat je overkomt, namelijk het hebben van hiv. Zijn onvermoeibare inzet om het verschil te maken in een wereld vol onwetendheid rondom hiv, inspireert mij enorm”, zegt Brenda Mugabone, geboren met hiv.

Activist

Fred Verdult kreeg zijn hiv-diagnose op 11 december 1998. Een dag later werd hij lid van de Hiv Vereniging en een maand later was hij al actief als vrijwilliger. Hij is nu al twintig jaar lang een opvallende en succesvolle hiv-activist.
De koninklijke onderscheiding benadrukt de enorme inzet en de betrokkenheid van Fred bij het werk van de Hiv Vereniging. Ik ben er bijzonder trots op dat hij al zo lang een van onze 200 vrijwilligers is, die zich elke dag weer en onvermoeid inzetten voor mensen met hiv in Nederland”, zegt Pieter Brokx, directeur van de Hiv Vereniging.

Creatief en energiek

In alles wat Fred doet zet hij het belang van mensen met hiv voorop. Met veel creativiteit en energie organiseert hij diverse activiteiten en evenementen. Die variëren van gespreksgroepen ‘deel je hiv’ tot het regelen van gespecialiseerde apotheken voor mensen met hiv. De jaarlijkse bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré is voor honderden mensen met hiv hét moment om meer te leren over de laatste medische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de strijd tegen hiv. Zijn meest recente initiatief was deze zomer tijdens de internationale aidsconferentie, AIDS2018, in Amsterdam. Met de ‘Positive Flame’, een fakkeloptocht dwars door de stad Amsterdam, vestigde hij op een succesvolle manier de aandacht op de grote diversiteit van mensen die leven met hiv. 

Professioneel 

Hij werkt nauw samen met het Aidsfonds en participeert in NL4Cure, het Nederlandse samenwerkingsverband van organisaties die onderzoek doen naar genezing van hiv. Artsen en onderzoekers, zowel in als buiten Nederland, waarderen zijn professionele inbreng en perspectief. Door hem hebben zij een ander beeld gekregen van de redenen waarom genezing voor mensen die leven met hiv belangrijk is.  
We must thank Fred for all his contributions for education and advocacy for a better life for people with HIV in de Netherlands and worldwide”, zegt Francoise Barré-Sinoussi, Nobelprijswinnaar van Institut Pasteur.

 

Deze informatie is nuttig