Goedkeuring Juluca deze zomer verwacht

Gepubliceerd: 27 maart 2018

Op 22-03-2018 heeft het Europese Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief oordeel voor de registratie van Juluca (een combinatietablet van dolutegravir/rilpivirine) gegeven.  Het CHMP is het geneesmiddelenbeoordelingscomité van de European Medicines Agency  (EMA).

Een positief oordeel van de CHMP is één van de laatste stappen voor goedkeuring van een geneesmiddel door de Europese Commissie. De definitieve goedkeuring van Juluca wordt deze zomer verwacht, en daarna zal het middel ook voor Nederland beschikbaar komen.

Duale therapie

Juluca wordt geproduceerd door ViiV Healthcare. Juluca is het eerst een-pil-per-dag regime met twee werkzame stoffen als onderhoudstherapie, namelijk dolutegravir (een integraseremmer) en rilpivirine (een non-nucleoside reverse transcriptaseremmer). Er wordt dus geen ‘backbone’ van twee nucleoside/nucleotide reverse transcriptasremmers gebruikt zoals nu gebruikelijk is. Een regime met twee werkzame stoffen wordt duale therapie genoemd.

Voorwaarden voor gebruik

Juluca is geschikt voor mensen met hiv die minimaal zes maanden hiv-remmers gebruiken, een ondetecteerbare viral load hebben, en die niet resistent zijn voor dolutegravir of rilpivirine. Als Juluca goedgekeurd wordt door de Europese Commissie komt hierover een uitgebreid bericht op de medische blog.

Deze informatie is nuttig