Levering van (dure) medicatie bij chronisch gebruik per drie maanden (2018)

Gepubliceerd: 06 maart 2018

Uit het Onderzoek Zorgverzekeringen van de Hiv Vereniging eind 2017 bleek dat een derde van de respondenten het afgelopen jaar problemen met de levering van hun hiv-remmers heeft ervaren. Dit kwam voornamelijk doordat medicatie voor maximaal één maand geleverd werd, terwijl hiv-remmers na de instelperiode voor drie maanden geleverd mogen worden door de apotheek.

Let op: ondertussen is er een nieuwe blog hierover geplaatst met meer up-to-date informatie. Klik hier om naar de 2021-blog te gaan.

Meld het altijd bij het Servicepunt van de Hiv Vereniging wanneer je problemen met de levering van je medicatie hebt. Hieronder lees je wat je zelf kan doen als je je medicatie voor maximaal een maand meekrijgt, en wat de Hiv Vereniging hieraan doet.

Akkoord met VWS

In 2016 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een akkoord bereikt over het voorschrijven van (dure) medicatie voor chronisch gebruik. In dit akkoord staat dat (dure) geneesmiddelen voor chronisch gebruik voor maximaal drie maanden geleverd mogen worden. Hiernaast staat in het akkoord dat geneesmiddelen duurder dan € 1000,- per maand voor maximaal drie maanden geleverd mogen worden na de instelperiode. Álle hiv-remmers mogen dus na de eerste zes maanden (de instelperiode) voor drie maanden geleverd worden. Ondanks het akkoord van het Ministerie van VWS houden niet alle zorgverzekeraars en apotheken zich hieraan. 

Overzicht van zorgverzekeraars 

In het document ‘ pdf Levering (dure) medicatie bij chronisch gebruik per drie maanden’ (1.71 MB)  is per zorgverzekering weergegeven of het akkoord wordt gehandhaafd per 1 januari 2018. Alle zorgverzekeraars hebben in hun voorwaarden opgenomen dat (dure) medicatie voor chronisch gebruikt voor drie maanden geleverd mag worden. Nog niet alle zorgverzekeraars hebben in hun voorwaarden staan dat medicatie duurder dan € 1000,- per maand voor drie maanden geleverd mag worden na de instelperiode. Het probleem met de levering van medicatie duurder dan € 1000,- per maand blijkt meestal bij het overkoepelende zorgconcern te liggen. Qua concerns houden ASR, CZ, DSW, IptiQ zich aan het akkoord over de € 1000,- regel. Concerns Eno, Menzis, VGZ en Zorg en Zekerheid doen dit niet. Bij Achmea en ONVZ verschilt het per zorgverzekering.

Wat te doen bij problemen

Wanneer er problemen met levering van medicatie zijn, zijn er twee mogelijke situaties: de zorgverzekeraar heeft het akkoord van levering voor drie maanden bij chronisch gebruik wel of niet in haar voorwaarden opgenomen. In het eerste geval kan de zorgverzekeraar op haar eigen voorwaarden gewezen worden. In het tweede geval kan het pdf akkoord van het Ministerie van VWS (303 KB) aangehaald worden. Ook heeft de Hiv Vereniging samen met de Verpleegkundig Consulenten Hiv (V&VN-VCH) en Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB) contact opgenomen met de zorgverzekeraars die zich niet aan het akkoord houden. Als dit niet effectief blijkt, zal er contact opgenomen worden met het Ministerie van VWS.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Levering van (dure) medicatie bij chronisch gebruik per drie maanden – update 2019

Lees meer: >