Hiv-remmers in de pijplijn: 2018

Gepubliceerd: 07 augustus 2018

Update: 06-08-2018: Welke nieuwe medicatie zit in de pijplijn? Hieronder een lijst met middelen die momenteel in fase III* getest worden en die binnenkort op de markt kunnen komen. Er is geen garantie dat deze hiv-remmers uiteindelijk geproduceerd zullen worden.

Wanneer een middel wordt goedgekeurd door de EMA* zal de Hiv Vereniging hierover een update geven op deze plek in het medisch nieuws en zal het geneesmiddel uitgebreid beschreven worden.

* Meer informatie over de verschillende (types) hiv-remmers en geneesmiddelenonderzoek vind je onder het thema hiv-zorg - hiv-remmers.

Één-pil-regimes (single tablet regimen)

Single tablet regimen zijn pillen die je één keer per dag neemt en waar meerdere werkzame stoffen in zitten. Voorbeelden hiervan zijn Atripla, Eviplera, Odefsey, Genvoya, Stribild en Triumeq. De volgende nieuwe één-pil-regimes zijn te verwachten:

  • Dolutegravir/lamivudine (DTG/3TC)
    Dolutegravir/lamivudine (ViiV): een integraseremmer (INSTI)  en een nucleoside transcriptaseremmer (NRTI). Dit is net als Juluca een één-pil-regime dat bestaat uit twee werkzame stoffen. Dit middel wordt nu getest in fase III. Het doel is om dit middel in 2019 in de Verenigde Staten uit te geven.
  • Doravirine/lamivudine/tenofovir disoproxil fumarate (DOR/3TC/TDF)
    Doravirine/lamivudine/tenofovir disoproxil fumarate (Merck): een non-nucleotide reverse transcriptaseremmer (NNRTI) aangevuld met twee nucleoside transcriptaseremmers (NRTIs). Dit middel wordt nu getest in fase III. Het doel is om dit middel in 2019 in de Verenigde Staten uit te geven.

Injecties (injectables)

Injectables zijn hiv-remmers die geïnjecteerd kunnen worden, en die één of meer weken werken (dit verschilt per middel). Een voordeel hiervan is dat je geen pillen op vaste tijdstippen hoeft te slikken, een nadeel is dat de injecties vaak pijnlijk zijn, er niet veel keus is en je niet zomaar kan stoppen als er bijwerkingen zijn.

  • Ibalizumab
    Trogarzo® (TaiMed Biologics): bestaat uit een ‘vermenselijkt monoclonaal antilichaam’ en is een entreeremmer. Het middel zorgt ervoor dat hiv de cel niet binnen kan komen doordat het aan de CD4 receptoren CCR5 en CXCR4 bindt. Het is voor het eerst sinds bijna tien jaar dat er een middel met een nieuw mechanisme op de markt komt. Dit middel kan een uitkomst bieden voor mensen met een multiresistent virus. Voornamelijk bij mensen die in de 90’s zijn begonnen met hiv-remmers  komt resistentie tegen zowel non-nucleoside reverse transcriptaseremmers (NNRTIs), nucleoside reverse transcriptaseremmers (NRTIs) en sommige proteaseremmers (PIs). De injectie kan elke twee weken intraveneus gegeven worden, een injectie onderhuids of voor in het spierweefsel wordt ontwikkeld. Trogarzo is in maart 2018 goedgekeurd door de FDA voor mensen met een multiresistent virus. Dit middel is nog niet goedgekeurd door de EMA.
  • Cabotegravir/rilpivirine
    Cabotegravir/rilpivirine (ViiV): een hiv integraseremmer (INSTI) en een non-nucleoside reverse transcriptaseremmer (NNRTI) in een langwerkende formule. De injectie wordt gegeven in spierweefsel.  Resultaten van de studie waarin dit middel getest werd vind je hier. Het middel wordt nu getest in fase III. Het doel is om dit middel in 2020 in de Verenigde Staten uit te geven.
  • PRO 140
    PRO 140 (CytoDyn): een entreeremmer en dit is net als Ibalizumab een ‘vermenselijkt monoclonaal antilichaam’. Dit middel heeft CCR5 als ‘target’ en voorkomt dus dat hiv de cel binnen kan komen. Dit middel kan net als Ibalizumab een uitkomst bieden voor mensen met een multiresistent virus. Voornamelijk bij mensen die in de 90’s zijn begonnen met hiv-remmers  komt resistentie tegen zowel non-nucleoside reverse transcriptaseremmers (NNRTIs), nucleoside reverse transcriptaseremmers (NRTIs) en sommige proteaseremmers (PIs). De injectie moet wekelijks gegeven worden, en wordt onder de huid ingespoten. Dit middel wordt nu getest in fase III. Het doel is om dit middel in 2018 in de Verenigde Staten uit te geven.

Andere nieuwe middelen

  • Fostemsavir
    Fostemsavir (ViiV):  een entreeremmer die bindt aan het gp120 eiwit, zodat hiv niet kan hechten aan de CD4 cellen en zo niet de cel binnen kan komen. Dit middel kan een uitkomst bieden voor mensen met een multiresistent virus. Voornamelijk bij mensen die in de 90’s zijn begonnen met hiv-remmers  komt resistentie tegen zowel non-nucleoside reverse transcriptaseremmers (NNRTIs), nucleoside reverse transcriptaseremmers (NRTIs) en sommige proteaseremmers (PIs). Dit middel wordt nu getest in fase III. Het doel is om dit middel in 2018in de Verenigde Staten op de Markt te brengen.
Deze informatie is nuttig