Eén pil per week?

Gepubliceerd: 31 januari 2018

Eén keer per week een pil in plaats van één of een paar per dag? Dit wordt misschien mogelijk in de toekomst. Onderzoekers uit de Verenigde Staten ontwikkelden een pil waar verschillende hiv-remmers in kunnen die je één keer per week slikt.

De werking

De pil heeft de vorm van een capsule. Wanneer je de capsule geslikt hebt, klapt deze als een paraplu uit in je maag. Wanneer de armen uitgeklapt zijn kan de pil niet meer door het maag-darmkanaal. De pil blijft (als het goed is) een week zitten en lost dan op. Je hoeft dus maar één pil per week te slikken.
De capsule klapt in je maag uit tot een zesarmige ster. In elke arm kan een soort medicatie gestopt worden, maar dit werkt alleen wanneer de dagelijkse dosis 50 milligram of minder is. De pil is getest met dolutegravir (integraseremmer), cabotegravir (integraseremmer) en rilpivirine (niet-nucleoside reverse transcriptaseremmer). De pil wordt ook wel een ‘mini-pillendoosje’ genoemd, omdat je verschillende medicijnen kan combineren in één pil.

Voor- en nadelen

Een voordeel van deze pil is dat het therapietrouw zou kunnen bevorderen. De onderzoekers geven aan dat de wekelijkse paraplupil ook heel geschikt kan zijn voor PrEP. Een nadeel is dat de pil alleen gebruikt kan worden bij hiv-remmers die stabiel blijven in maagzuur. Tenofovir alafenamide kan bijvoorbeeld niet in de pil gestopt worden, omdat deze stof niet stabiel blijft.

Verder onderzoek nodig

De pil is vooralsnog alleen getest in varkens, omdat het maagdarmstelsel van varkens lijkt op dat van de mens. De onderzoekers hopen de pil tussen nu en twee jaar te kunnen testen in mensen. Ook wordt onderzocht of de pil ook langer dan één week zou kunnen werken.

 

*Bron: - Kirtane, A. R., Abouzid, O., Minahan, D., Bensel, T., Hill, A. L., Selinger, C., ... & Cleveland, C. (2018). Development of an oral once-weekly drug delivery system for HIV antiretroviral therapy. Nature communications, 9(1), 2.

Deze informatie is nuttig