VGZ stopt vergoeding Eviplera definitief

Gepubliceerd: 30 juni 2021

VGZ heeft besloten Eviplera niet meer te vergoeden vanaf 1 juni 2021. We hebben samen met de KNMP (landelijke apothekersvereniging), de NVHB en de V&VN-VCH bezwaar gemaakt. VGZ heeft het bezwaar helaas niet geaccepteerd en stopt de vergoeding definitief.

Wij vinden het slecht dat de zorgverzekeraar op de stoel van de arts of verpleegkundige gaat zitten, door te bepalen dat mensen 2 in plaats van 1 pil per dag moeten slikken. Dit past niet in het kader van ‘Samen beslissen’, waarbij een zorgverlener en patiënt samen beslissen wat een passende behandeling is. We leggen hieronder uit wat je kan doen als je Eviplera slikt en bij VGZ verzekerd bent.  

Wat betekent dit in de praktijk?

Naar schatting zijn er in Nederland 710 mensen die Eviplera slikken, waarvan een deel verzekerd is bij VGZ. Deze mensen zullen voortaan 2 pillen per dag moeten slikken, in plaats van 1 pil. Uit onderzoek blijkt dat therapietrouw beter is wanneer mensen 1 pil slikken. Wij vinden het dus problematisch dat mensen, zonder dat ze de keus hebben, overgezet worden naar 2 pillen. Toch zijn er mogelijkheden om Eviplera of 1 pil per dag te blijven slikken wanneer je bij VGZ verzekerd bent.

Wat als je Eviplera wil blijven slikken?

  1. Vraag dan je hiv-behandelaar om expliciet de merknaam (Eviplera) en ‘medische noodzaak’ op het recept te schrijven. De apotheek moet je dan het merkmedicijn meegeven, en het moet worden vergoed. De apotheker mag ‘medische noodzaak’ niet zomaar negeren. Als de apotheker twijfelt over de medische noodzaak, kan hij dit afstemmen met je hiv-behandelaar. Wanneer de apotheker niet akkoord gaat kun je een klacht indienen. Voor ondersteuning kun je contact opnemen met ons Servicepunt.
  2. Je kunt per 1 januari 2022 overstappen naar een andere zorgverzekeraar, die Eviplera wel blijft vergoeden. Het kan dan wel zijn dat je tijdelijk 2 losse pillen moet slikken, tot je over kan stappen van verzekeraar.

Wat als je 1 pil per dag wil blijven slikken? 

Het kan zijn dat je graag 1 pil per dag wil blijven slikken, maar dat dit niet Eviplera hoeft te zijn. Gelukkig zijn er meerdere soorten hiv-medicatie in de vorm van 1 pil per dag. Vraag aan je hiv-behandelaar om je over te zetten op een andere pil die je 1 keer per dag slikt en die niet opgebroken kan worden in meerdere pillen. Bespreek van tevoren goed welke pil voor jou geschikt is, en wat een goed moment is voor om over te stappen. Je leest hier welke keuze je hebt.

Wat als je het prima vindt om 2 pillen te slikken?

Dan hoef je niks te doen. De werkzame stoffen blijven hetzelfde, ook al slik je voortaan 2 pillen in plaats van 1.

Vragen?

Bij vragen kun je contact opnemen met het Servicepunt. Zij zijn bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of op maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur op 020 - 689 25 77.

Deze informatie is nuttig