Hoe veilig en effectief zijn de coronavaccins bij mensen met hiv?

Gepubliceerd: 23 juni 2021

We krijgen vele vragen binnen of de coronavaccins veilig en effectief zijn bij mensen met hiv. We delen hier de eerste data voor de vier in Nederland beschikbare vaccins.

Dit artikel is geschreven op 23 juni 2021. We vullen het aan wanneer er meer informatie beschikbaar is.

Waarom deze onderzoeken?

Het is belangrijk om te onderzoeken of de coronavaccins net zo goed werken bij mensen met hiv als bij mensen zonder hiv. Effectiviteit van een vaccin betekent hoe goed een vaccin werkt. Er zijn onderzoekers die denken dat mensen met hiv misschien een minder goede antilichaamrespons hebben op de vaccinatie. De antilichaamsrespons is hoe goed je lichaam antistoffen tegen corona aanmaakt. Er wordt dus bij mensen met hiv gemeten of ze na de vaccinatie evenveel antilichamen aanmaken als mensen zonder hiv. Hiernaast worden de veiligheid en bijwerkingen bij mensen met hiv gemonitord. Er is geen reden om aan te nemen dat de coronavaccins niet veilig zijn voor mensen met hiv, maar dit wordt voor de zekerheid in de gaten gehouden.

Pfizer vaccin (Comirnaty)

Aan de studie van Pfizer deden 196 mensen met hiv mee. De resultaten van de Pfizer vaccinatie bij mensen met hiv zijn nog niet apart geanalyseerd.

Israëlische artsen hebben resultaten gedeeld van 143 mensen met hiv die het Pfizer vaccin kregen. 92% was man, 8% vrouw. De gemiddelde leeftijd was 50 jaar. Al deze mensen slikten hiv-medicatie, 95% had een onmeetbaar virus, en het gemiddelde aantal CD4-cellen was 700. Na twee doses van de vaccinatie had 98% van de mensen met hiv antistoffen tegen corona (ook de deelnemers met minder dan 350 CD4-cellen). De bijwerkingen waren mild.

Hiernaast hebben Amerikaanse artsen de data van 6 mannen met hiv die Pfizer kregen beschreven. Zij slikten allemaal hiv-medicatie, 5 deelnemers hadden een onmeetbaar virus. 3 mensen hadden een CD4-getal boven de 500, 2 mensen hadden een CD4-getal tussen de 350 en 499, en 1 persoon had een CD4-getal tussen de 200 en 349. De mensen met minder CD4-cellen hadden minder antistoffen tegen corona na de vaccinatie. De bijwerkingen waren mild.

Moderna vaccin

Aan de studie van Moderna deden 176 mensen met hiv mee. De uitkomsten wat betreft veiligheid waren hetzelfde voor mensen met hiv als voor mensen zonder hiv.

Hiernaast hebben Amerikaanse artsen de data van 6 mannen met hiv die Moderna kregen beschreven. Zij slikten allemaal hiv-medicatie en hadden allemaal een onmeetbaar virus. 3 mensen hadden een CD4-getal boven de 500, 1 persoon had een CD4-getal tussen de 350 en 499, en 2 personen hadden minder dan 200 CD4-cellen. De mensen met minder CD4-cellen hadden minder antistoffen tegen corona na de vaccinatie. De bijwerkingen waren mild.

AstraZeneca vaccin (Vaxzevria)

Aan de studie van AstraZeneca deden in het Verenigd Koninkrijk 158 mensen met hiv mee.

Er deden 54 mannen met hiv mee in Londen. De gemiddelde leeftijd was 43 jaar. Ze slikten allemaal hiv-medicatie, hadden een onmeetbare viral load en meer dan 350 CD4-cellen. Het gemiddelde CD4-getal was 694. De uitkomsten van mensen met hiv waren vergelijkbaar met de controlegroep van mensen zonder hiv. Er was geen verschil in ervaren bijwerkingen. Ook was de antilichaamrespons vergelijkbaar bij mensen met en zonder hiv.

Er deden 104 mensen met hiv mee in Zuid-Afrika, 74% was vrouw en 26% was man. De gemiddelde leeftijd was 40 jaar. De deelnemers slikten hiv-medicatie en hadden een viral load van 1,000 of lager. De meeste deelnemers hadden een onmeetbaar virus, en het gemiddelde CD4-getal was 695. Ook hier was geen verschil in antilichaamrespons. Ook waren de bijwerkingen vergelijkbaar tussen mensen met en zonder hiv.

Janssen vaccin

Aan de studie van Janssen deden 1218 mensen met hiv mee, dit is 2,8% van alle deelnemers. Deelnemers kwamen uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Latijns Amerika. Er werd geen verschil in effectiviteit gezien tussen mensen met en zonder hiv. Er kregen maar een paar deelnemers met hiv in de studie COVID-19 (in de vaccin-groep en in de placebo-groep). Er is dus meer onderzoek nodig. 

Nederlands onderzoek

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de coronavaccinatie bij mensen met hiv. Er doen inmiddels al meer dan 1,000 mensen met hiv mee aan de studie. Je kan nog aan de studie meedoen als

  • je nog geen COVID-19 gehad hebt en
  • je nog niet gevaccineerd bent.

Je vindt hier meer informatie over de studie. Wanneer de resultaten beschikbaar zijn zullen we deze delen via onze website.

Andere vragen?

Meer informatie over hiv en de coronavaccinatie vind je hier. Wanneer je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn, neem dan contact op met het Servicepunt. Het Servicepunt is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).

 

Bronnen:

  • Ruddy JA, Boyarsky BJ, Werbel WA, Bailey JR, Karaba AH, Garonzik-Wang JM, et al. Safety and antibody response to the first dose of SARS-CoV-2 messenger RNA vaccine in persons with HIV. Aids. 2021;Publish Ah.
  • Madhi S, Koen A, Fairlie L, Cutland C, Baillie V, Padayachee S, et al. ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine in People Living With and Without HIV. ResearchSquare [Internet]. 2021 Mar 17
  • Frater J, Ewer K, Ogbe A, Pace M, Adele S, Adland E, et al. Safety and Immunogenicity of the ChAdox1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine Against SARS-CoV-2 in HIV Infection. SSRN Electron J [Internet]. 2021 Apr 23; Available from: https://papers.ssrn.com/abstract=3829931
  • WHO. Background document on the Janssen Ad26.COV2.S (COVID-19) vaccine. World Heal Organ. 2021;(March).

 

 

Deze informatie is nuttig