Zorgen om inflammatie bij duotherapie

Gepubliceerd: 13 juli 2020

Vorige week vond de virtuele AIDS2020 conferentie plaats. De Hiv Vereniging deelt het belangrijkste nieuws. Ditmaal over duotherapie. Er is mogelijk meer inflammatie bij duotherapie dan bij triple therapie.

Inflammatie en hiv

Als je een onbehandelde hiv-infectie hebt, heb je kans op een chronische ontsteking op cel- en weefselniveau. Dit wordt ‘inflammatie’ genoemd. Maar ook mensen die hun hiv-medicatie trouw slikken en een onderdrukt virus hebben blijven een klein beetje inflammatie houden. Het is nog niet bekend of dit hele kleine beetje inflammatie schadelijk is op lange termijn.

Duotherapie: twee werkzame stoffen

Voorheen slikten de meeste mensen met hiv in totaal drie werkzame stoffen, dit wordt triple therapie genoemd. Deze drie werkzame stoffen kunnen in één pil zitten, of verdeeld zijn over losse pillen. Je leest hier meer over hiv-medicatie.

De eerste duotherapie-pil werd in Europa in 2018 goedgekeurd. Deze duotherapie is een combinatie van dolutegravir en rilpivirine. Ook is een pil met dolutegravir en lamivudine in 2019 goedgekeurd in Europa. Er wordt gedacht dat duotherapie op lange termijn wellicht minder schadelijk is, omdat het lichaam minder medicatie hoeft te verwerken. De middelen zijn uitgebreid getest, en net zo veilig en effectief als triple therapie gebleken. Je leest hier meer. Ook werden tijdens AIDS2020 resultaten van nieuwe duotherapie van islatravir en doravirine gepresenteerd, je leest hier meer.

Zorgen om inflammatie bij duotherapie

In een Spaans cohort is data van 8.416 mensen met hiv die zijn overgestapt naar duotherapie bekeken. 5% van de deelnemers stapten over naar duotherapie. De deelnemers stapten over naar de volgende combinaties:

• Dolutegravir en rilpivirine (34%)
  • Darunavir (met booster) en lamivudine (25%)
  • Atazanavir (met booster) en lamivudine (18%)
  • Dolutegravir en lamivudine (13%)
  • Lopinavir (met booster) en lamivudine (5%)

Na 2 jaar bleek de duotherapie net zo goed als triple therapie te werken. Maar na 2 jaar bleek dat mensen op duotherapie hogere inflammatiemerkers te hebben dan mensen op triple therapie. Aan de hand van inflammatiemerkers wordt bepaald hoeveel inflammatie iemand in het lichaam heeft.

Conclusie

De onderzoekers geven aan dat dit een hele kleine studie is, met weinig deelnemers. Ook was de periode dat mensen gevolgd werden heel kort. De grote vraag is nog altijd of dit beetje inflammatie tot gezondheidsproblemen kan leiden. Hiervoor is nog meer onderzoek nodig. Kortom, duotherapie is net zo effectief als triple therapie, en het is nog niet bekend of dit kleine beetje inflammatie een nadelig effect heeft op lange termijn. Ook is het nog onbekend of het een positief effect op lange termijn heeft dat iemand relatief minder hiv-medicatie slikt. Wanneer je duotherapie slikt en je vragen hebt, kun je die stellen aan je hiv-behandelaar of –consultent.

Kritiek op AIDS2020
Sinds bekend werd dat AIDS2020 plaatsvindt in San Francisco (VS) is er veel kritiek gekomen vanuit de internationale hiv-gemeenschap. Veel Amerikaanse organisaties hebben een open brief hierover ondertekend die gericht is aan de organisator van de conferentie, de IAS (International Aids Society). De voornaamste kritiek is dat de conferentie gehouden wordt in een land met inreisbeperkingen voor bepaalde gemarginaliseerde groepen binnen de hiv-community. Daarnaast is er felle kritiek op de vijandige houding van de Amerikaanse president tegen belangrijke, veelal gemarginaliseerde, groepen binnen maar ook buiten de hiv-community. Veel organisaties uit de gemeenschap zijn van menig dat zo’n belangrijke conferentie gehouden moet worden op een plek waar iedereen zich welkom voelt en veilig kan komen. Juist de belangrijkste conferentie over hiv moet voldoen aan het MIPA-principe.

Als alternatief is er een ander congres georganiseerd namelijk HIV2020, een conferentie in Mexico, georganiseerd door en voor de hiv-community. De Hiv Vereniging onderschrijft de kritiek op AIDS2020 en vindt het belangrijk om de meest gemarginaliseerde groepen binnen onze community op de eerste plaatst te zetten. Wij dragen dan ook niet actief bij aan AIDS2020. Wel doen we verslag van zowel AIDS2020 als HIV2020 omdat wij het belangrijk vinden dat de Nederlandse hiv-community de laatste updates rondom hiv en aids krijgt.

Bronnen:

• Serrano-Villar S et al. Reducing ART to less than 3-ARV regimen linked to increased systemic inflammation. 23rd International AIDS Conference, 2020.