Onderzoek naar genezing: de RIVER studie

Gepubliceerd: 06 augustus 2018

Aids2018: Tijdens AIDS2018 werd de RIVER studie gepresenteerd. In deze studie werd onderzocht of het hiv-reservoir verkleind kan worden door het toevoegen van een vaccinatie aan de huidige therapie. Door het hiv-reservoir te verkleinen kan hiv mogelijk in remissie raken (dan blijft het in onmeetbare hoeveelheid aanwezig in het lichaam maar vermenigvuldigt zich niet meer en hoef je geen hiv-remmers meer te slikken). De resultaten van de RIVER studie waren helaas teleurstellend.

Reservoir

Zelfs wanneer de viral load in het bloed onmeetbaar is, zit er hiv-DNA in virale reservoirs. Hiv-DNA dat in het virale reservoir zit zorgt ervoor dat hiv niet te genezen is. Hiv in het reservoir is latent als het virus onderdrukt is, dat betekent dat het virus niet actief is. Als hiv niet actief is kan het immuunsysteem het niet herkennen, en dus ook niet aanvallen. Wanneer je geen hiv-remmers slikt, wordt het virus in het reservoir weer actief en gaat zich weer vermenigvuldigen.  

“Kick-and-kill”

Één van de strategieën die wordt gezien als mogelijke genezing voor hiv is de “kick-and-kill” strategie. Hiermee wordt het latente virus in het reservoir actief gemaakt, en kan het immuunsysteem het virus met hulp van hiv-remmers aanvallen. Het middel dat het virus in het reservoir actief maakt wordt een latency-reversing agent (LRA) genoemd. Onderzoekers denken dat het mogelijk is dat deze strategie het reservoir zo klein kan maken dat het virus voor lange tijd of voor altijd inactief blijft.

river studie 250De RIVER studie

Er deden 60 mensen aan de RIVER studie mee, die allemaal een onmeetbare viral load hadden. Er werden twee groepen gemaakt: de ene groep bleef gewoon de huidige hiv-remmers slikken en de andere groep kreeg hun huidige hiv-remmers plus de “kick-and-kill” therapie. De “kick” bestond uit een vaccinatie en de “kill” bestond uit gentherapie. Het idee hierachter was dat het immuunsysteem door de vaccinatie voorbereid was op het aanvallen van nieuwe hiv-deeltjes. De hiv-geïnfecteerde cellen zouden dan gedood worden, en hierdoor zou het virale reservoir verkleind worden. Helaas bleek uit deze studie dat deze tactiek niet werkt en het virale reservoir niet verkleind werd door deze “kick-and-kill” strategie. Dit is dus geen mogelijke genezing voor mensen met hiv.

 

Bron:

Fidler S et al. A randomised controlled trial comparing the impact of antiretroviral therapy (ART) with a 'Kick-and-Kill' approach to ART alone on HIV reservoirs in individuals with primary HIV infection (PHI); RIVER trial. 22nd International  AIDS Conference, Amsterdam, abstract TUAA0202LB, 2018.

Deze informatie is nuttig