Geen tekort aan hiv-medicatie verwacht door coronavirus

Gepubliceerd: 08 april 2020

Door het nieuwe coronavirus is de productie van medicatie in het algemeen tijdelijk verminderd en kunnen er problemen bij het transport plaatsvinden. Bedrijven werken hard om de voorraden van medicijnen op orde te houden. De Hiv Vereniging heeft geregeld contact met het Centrum ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en houdt bij of er een tekort aan hiv-medicatie kan ontstaan.

Geen verwachte tekorten

Er worden op dit moment geen tekorten verwacht van hiv-medicatie in Nederland. Op 6 april heeft het CBG aangegeven dat alle hiv-medicatie nog beschikbaar is, en dat de verwachting is dat alle hiv-medicatie beschikbaar blijft. De Hiv Vereniging heeft op 2 april ook navraag gedaan bij vier farmaceuten (Gilead, Janssen, MSD en ViiV), zij hebben alle vier aangegeven dat er geen tekorten van hun hiv-medicatie op de Nederlandse markt verwacht worden.

Verplicht melden van tekorten

Farmaceuten zijn het wettelijk verplicht om verwachte tekorten bij een meldpunt van het CBG te melden. Ook staat het CBG in contact met haar collega’s bij het Europees Medicijn Agentschap (de EMA) en collega’s wereldwijd. De Hiv Vereniging blijft nu en in de toekomst in de gaten houden of er mogelijk tekorten zullen komen, en dit aan de achterban doorgeven wanneer dit het geval is.

Hiv-medicatie als behandeling bij COVID-19

COVID-19 is de ziekte die je kan oplopen als je het nieuwe coronavirus hebt. Ondanks dat er in het buitenland verschillende soorten hiv-medicatie worden en werden getest als behandeling van COVID-19, is er geen tekort aan hiv-medicatie in Nederland. Tot nu toe is hiv-medicatie niet effectief gebleken als preventie of behandeling van COVID-19. In Nederland wordt er volgens de richtlijn ook geen hiv-medicatie (ritonavir/lopinavir) meer gegeven ter behandeling van COVID-19. Op de website vind je informatie over hiv-medicatie als mogelijke behandeling van het nieuwe coronavirus

Medicatie voor drie maanden mee

Het is altijd belangrijk dat je met het ophalen van nieuwe medicatie niet tot het laatste moment wacht, maar zorgt dat je op tijd je nieuwe medicatie ophaalt en altijd speling hebt. We raden je aan om in verband met het nieuwe coronavirus je medicatie op te halen wanneer het klaar ligt en/of wanneer je een nieuw recept hebt. Mocht je ziek worden, dan is het extra vervelend als je ook nog naar de apotheek moet om je hiv-medicatie op te halen. Je mag je medicatie na de instelperiode altijd voor drie maanden meekrijgen, dus zorg er vooral voor dat je je medicatie voor drie maanden meekrijgt. Je leest hier alle informatie hoe je dat kan regelen.

Medicatie thuis laten bezorgen

Het is ook mogelijk om je hiv-medicatie thuis te laten bezorgen. Ook hebben sommige apotheken een automaat waar je je hiv-medicatie op kan halen. Bekijk hier de verschillende opties voor thuisbezorgen.

Vragen?

Antwoorden op je vragen over hiv en het nieuwe coronavirus vind je in onze Q&A. Heb je nog andere vragen, maak je je zorgen of wil je ervaringen delen? Neem dan contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).

 

 

Deze informatie is nuttig