Vrouw met hiv doneert nier bij leven

Gepubliceerd: 01 april 2019

Mensen met hiv kunnen zich in Nederland gewoon registreren als orgaandonor. Het komt dan ook voor dat iemand met hiv na overlijden organen doneert aan iemand anders met hiv. Orgaandonaties door levende mensen met hiv zijn echter zeldzaam. Artsen uit de Verenigde Staten hebben voor het eerst de nier van een levende persoon met hiv getransplanteerd naar iemand anders met hiv.

Niertransplantatie

De niertransplantatie is vorige maand uitgevoerd in Baltimore, in de Verenigde Staten. Sinds 2013 zijn in de VS orgaantransplantaties toegestaan met organen van mensen met hiv. Een nierdonatie door een levend iemand met hiv had echter nog niet plaatsgevonden. Vroeger werd gedacht dat mensen met hiv niet gezond genoeg zijn om een orgaan te kunnen doneren, maar tegenwoordig wordt hier anders over gedacht. Zowel de donor als de ontvanger van de nier maken het goed.

Lever van moeder met hiv naar baby zonder hiv

Afgelopen oktober kwamen een moeder en kind uit Zuid-Afrika in het nieuws omdat de moeder met hiv een stuk lever doneerde aan haar baby zonder hiv. Er was geen andere lever beschikbaar voor het kindje en hij of zij zou overlijden als er niet gauw een levertransplantatie plaatsvond. Het lijkt erop dat de baby hierdoor geen hiv gekregen heeft, maar dit kan nog niet uitgesloten worden.

Meer informatie over orgaan- en weefseldonatie als je hiv hebt vind je hier.

 

Bronnen

Deze informatie is nuttig