Gevolgen voor beschikbaarheid hiv-medicatie na een no-deal Brexit nog niet bekend

Gepubliceerd: 07 februari 2019

Door de Brexit kunnen er problemen ontstaan met de levering van medicatie en andere middelen. Bij een no-deal exit verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder afspraken. Dit zou op 29 maart kunnen gebeuren. Het kan zijn dat er voor 29 maart wel afspraken worden gemaakt. Maar voor de zekerheid bereidt Nederland zich voor op een situatie waarbij dit niet het geval is:  de no-deal Brexit.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke schakel in de handel in medicijnen en medische hulpmiddelen zoals pacemakers. Er worden ongeveer 2700 middelen geïmporteerd vanuit Verenigd Koninkrijk, die na de Brexit misschien (voorlopig) niet beschikbaar zijn in Nederland. Deze middelen zijn namelijk in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd, dit betekent dat ze na de Brexit niet zomaar zonder afspraken naar de EU geëxporteerd kunnen worden.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een lijst gemaakt van 50 cruciale geneesmiddelen die uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd worden en waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Er is niet openbaar gemaakt welke middelen op deze lijst staan, om te voorkomen dat er gehamsterd wordt of de prijzen opgevoerd worden. 

Vervelend is dat het niet bekend is of er levering van hiv-medicatie in de knel zou kunnen komen, en of mensen wellicht moeten overstappen naar een ander middel. We hebben navraag bij het CBG gedaan, maar zij kunnen hier niets over zeggen. Het is dus nog niet bekend of een no-deal Brexit invloed zal hebben op de hiv-behandeling. Zodra er meer bekend is zullen we dit nieuws met jullie delen.

Update 14-2-2019: Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft aan dat we in Nederland niet bang hoeven te zijn voor tekorten. Tekorten kunnen worden voorkomen door een tijdelijke versoepeling van Europese importregelingen en doordat producenten van medicijnen en hulpmiddelen redelijk snel een vestigingsplaats in Europa kunnen regelen, om van daar uit hun producten op de Europese markt te brengen. Daarnaast geeft het Ministerie van VWS aan dat er flinke voorraden medicatie in Nederland aanwezig zijn.

Deze informatie is nuttig