Heb jij recht op zorgtoeslag over 2019?

Gepubliceerd: 15 oktober 2019

De kosten voor de zorgpremie zijn hoog. Een financiële tegemoetkoming via zorgtoeslag komt dan goed van pas. Je kunt de zorgtoeslag voor 2019 zelfs aanvragen tot 1 september 2020. Wellicht heb je er recht op.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Nederlandse Overheid voor mensen met een Nederlandse zorgverzekering. Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is toekenning afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en van de hoogte van je inkomen.

Maak een proefberekening

Ben je terughoudend met een aanvraag omdat je bang bent de toeslag later terug te moeten betalen? Denk je vanwege een wat hoger inkomen er geen recht meer op te hebben? Ben je minder gaan werken of heb je bijvoorbeeld een hypotheek overgesloten en een boeterente moeten betalen? Beiden een reden waardoor je jaarinkomen kan veranderen en je toch recht hebt op zorgtoeslag. Je kunt zelf via een proefberekening op de website van de Belastingdienst uitrekenen waarop je recht hebt. Ook nog begin 2020 als je je jaaropgaaf binnen hebt gekregen en je belastbaar inkomen over 2019 duidelijk is, want je hebt tot 1 september 2020 de tijd om een aanvraag te doen.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben. De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk.

Over welke bedragen gaat het?

Is je belastbaar inkomen als alleenstaande in 2019 lager dan € 19.000, dan heb je recht op de maximale zorgtoeslag van € 99,- per maand. Tot aan een belastbaar jaarinkomen lager dan € 30.000, neemt de zorgtoeslag geleidelijk in hoogte af. Heb je belastingtechnisch een toeslagpartner, dan is het toegestane maximale gezamenlijke jaarinkomen € 37.500.

Bereken jouw zorgtoeslag over 2019

Maak gebruik van de informatie op de website van de Belastingdienst en kijk of je in 2019 recht hebt op zorgtoeslag en zo ja, hoe je deze direct kunt aanvragen via Mijn toeslagen. Wil je eerst een proefberekening maken welke zorgtoeslag je kunt krijgen, klik dan hier.

Deze informatie is nuttig