Maak gebruik van veranderingen op je werk

Gepubliceerd: 20 augustus 2019

Een nieuwe leidinggevende, een reorganisatie, een ander takenpakket…. Veranderingen op je werk zijn meer regel dan uitzondering. Een aantal tips om er op een positieve manier mee om te gaan.

Eigen regie

Het is bekend dat werknemers zich het beste voelen als ze de regie over hun eigen leven kunnen houden. Dit geldt uiteraard ook voor mensen met hiv. En wellicht nog wel meer. Stress kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zelfmanagement is belangrijk voor je welbevinden en een goede balans, ook op je werk. Maar soms zijn er onverwachte veranderingen in je werk welke je niet in de hand hebt.

Verandering biedt kansen

‘Een mens lijdt vaak het meest door het lijden dat hij vreest‘. Dit oude gezegde slaat de spijker op de kop. Het zijn vaak vooral negatieve gedachten over veranderingen die in de weg staan. Probeer het om te draaien en denk: verandering hoort bij het leven, het geeft inspiratie en nieuwe kansen.

Laat je stem horen

Op sommige zaken, bijvoorbeeld een fusie of een collega die weggaat, heb je geen of weinig invloed.
Dat is de werkelijkheid. Onderzoek waar je wel je stem kunt laten horen. Bijvoorbeeld in een teamvergadering, via een ideeënbus of een medewerkers tevredenheidsonderzoek.

Zet alles op een rij

Om op een positieve manier om te gaan met verandering, is het handig te weten waar jijzelf behoefte aan hebt. Zet op een rij wat voor jou belangrijke waarden zijn. Bijvoorbeeld een kleine woon-werkafstand, ondersteunende collega’s, duidelijke afspraken en procedures of juist heel veel vrijheid en uitdaging. Durf bij een negatieve balans de knoop door te hakken en zelf een verandering in gang te zetten.

De boel de boel

Soms gaat een verandering toch onder je huid zitten. Probeer het van je af te zetten door jezelf te verwennen en even de boel de boel te laten. Ga naar de sportschool of de bioscoop, maak een boswandeling of doe iets anders wat bij jou past. Veeg die agenda leeg en zorg goed voor jezelf.

Open, positieve houding

Kijk met een open vizier naar je werk, je collega’s en naar nieuwe uitdagingen. Een open, positieve en nieuwsgierige houding steunt je in het ontdekken van wellicht verrassende mogelijkheden om je werk voor jou in de nieuwe situatie aantrekkelijk te houden en zo mogelijk aantrekkelijker te maken.

Vertrouwen in jezelf

Volg je hart en heb vertrouwen in jezelf. Wees alert, zie nieuwe kansen bij veranderingen en vermijdt stress. Onverwachte veranderingen kunnen soms onverwacht goed uitpakken.

Lees meer over goed en gezond werken:

 

Deze informatie is nuttig