Wellicht heb je recht op zorgtoeslag. Maak een proefberekening voor 2022 (en 2021)

Gepubliceerd: 14 juli 2022

De kosten voor je zorgpremie worden elk jaar hoger. Een financiële tegemoetkoming is dan mooi. De zorgtoeslag compenseert een deel van je premie. Hoe lager je inkomen, hoe hoger je zorgtoeslag. Maak een proefberekening over 2022 en zie hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen. Tot 1 september a.s. kun je nog een aanvraag doen voor 2021. Lees hier hoe je dit kunt doen.

Wat is zorgtoeslag?

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je zorgverzekering. De hoogte van de premie is niet afhankelijk van je inkomen. Bij een laag inkomen is de premie dus een zware last. Zorgtoeslag compenseert een deel van de premie. Of je zorgtoeslag krijgt en hoe hoog die toeslag is, hangt af van je inkomen, of je een partner hebt en van de hoogte van eventueel vermogen.

Veel mensen doen onterecht geen aanvraag

Mensen zijn soms terughoudend met een aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later terug te moeten betalen of denken er geen recht op te hebben. De inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag zijn echter de afgelopen jaren telkens ruimer geworden, dus mogelijk heb je er gewoon recht op.

Wanneer heb je recht op toeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Wat is een toeslagpartner?

Bij toeslagen spreek je niet over een partner, maar over een toeslagpartner. Ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of staat er bijvoorbeeld iemand anders op je adres ingeschreven? Dan kan diegene jouw toeslagpartner zijn en telt het inkomen van beiden mee voor de toeslag. Je krijgt de toeslag samen. Check dus goed wat in jouw situatie geldt bij de aanvraag voor zorgtoeslag.

Wat zijn de inkomensgrenzen?

Het toetsingsinkomen is ongeveer het bruto-jaarinkomen inclusief vakantiegeld. Gebruik het bedrag in je jaaropgave voor de inkomstenbelasting over 2021 als uitgangspunt. Je kunt zorgtoeslag aanvragen als je jaarinkomen dit jaar niet boven de grens van € 31.998,- uitkomt. Heb je een toeslagpartner, dan is het maximale gezamenlijke jaarinkomen € 40.944,-. Tot aan deze bedragen neemt de toeslag geleidelijk in hoogte af en is maximaal € 111,- en € 212,- per maand. Een aanvraag kun je doen tot 1 september 2023.

Mogelijk ook nog recht op zorgtoeslag in 2021?

Check ook even hoe het zit met de zorgtoeslag van vorig jaar en kijk naar je jaaropgave 2021. Je kunt dan alsnog zorgtoeslag aanvragen als je jaarinkomen niet boven de grens van € 31.138,- of als je gezamenlijke jaarinkomen niet boven € 39.979,- uitkomt. De toeslag is dan maximaal € 107,- of € 207,- per maand. Je aanvraag wordt definitief vastgesteld op basis van je belastingaangifte 2021. Een aanvraag kun je nog doen tot 1 september 2022.

Een paar tips

  • Maak hier een proefberekening 2022 of 2021 of bel gratis met de Belastingtelefoon 0800-0543.
  • Vraag direct zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst
Deze informatie is nuttig