Heb jij recht op zorgtoeslag in 2021? Maak een proefberekening

Gepubliceerd: 11 februari 2021

De kosten voor de zorgpremie worden elk jaar hoger. Het kan de moeite waard zijn om te kijken of je zorgtoeslag kunt aanvragen. Maak een proefberekening en kijk op welk bedrag je dit jaar eventueel recht hebt.

Twijfel je over aanvragen?

Mensen met lage inkomens zijn vaak terughoudend met de aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later terug te moeten betalen. Ook doen mensen met hogere inkomens vaak geen aanvraag omdat ze denken er nooit recht op te hebben. Toch kan er in sommige gevallen recht op zorgtoeslag zijn. Bijvoorbeeld als je minder bent gaan werken, waardoor je een lager jaarinkomen hebt. Of als je een hypotheek hebt overgesloten en boeterente hebt betaald, waardoor je een lager belastbaar inkomen krijgt.

De inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag zijn de afgelopen jaren ruimer geworden. Het kan dus zijn dat je een paar jaar geleden geen zorgtoeslag kon krijgen, maar ondertussen er wel recht op hebt. En als je aanvraag is goedgekeurd, dan loopt deze elk jaar gewoon door. Wel moet je natuurlijk alle wijzigingen in jouw persoonlijke situatie tijdig doorgegeven. Voorkom hiermee op een later moment het teveel uitgekeerde bedrag te moeten terugbetalen.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Nederlandse Overheid voor mensen met een Nederlandse zorgverzekering. De zorgtoeslag compenseert een deel van de zorgpremie. Om in aanmerking te komen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is toekenning bijvoorbeeld afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en van de hoogte van je inkomen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag. Het maximale bedrag, zonder toeslagpartner, is voor 2021 vastgesteld op € 107,00.

Wanneer recht op zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Heb je recht op een toeslag in 2021?

Je hebt er recht op als je een belastbaar jaarinkomen hebt van maximaal € 31.138. Heb je belastingtechnisch een toeslagpartner dan is het maximale gezamenlijke jaarinkomen vastgesteld op € 39.979. Je belastbaar jaarinkomen wordt definitief vastgesteld n.a.v. je belastingaangifte. Houd het bedrag van een eerdere belastingaangifte dus in gedachte als je een aanvraag voor zorgtoeslag gaat doen. Heb je recht op zorgtoeslag dan kun je deze aanvragen tot 1 september 2022.

Aanvragen voor 2020 kan nog

Kijk ook of je nog recht hebt op zorgtoeslag voor 2020. Je hebt er recht op als je in 2020 een belastbaar jaarinkomen hebt van maximaal € 30.481, en met een toeslagpartner is het maximale gezamenlijke jaarinkomen € 38.945. Je aanvraag wordt definitief vastgesteld op basis van je belastingaangifte 2020. Dus van eventueel terug moeten betalen is dan geen sprake meer van. Een aanvraag over 2020 kun je nog doen tot 1 september a.s.

Bereken jouw zorgtoeslag

Maak gebruik van de informatie op de website van de Belastingdienst en kijk of je recht hebt op zorgtoeslag, en zo ja hoe je het direct kunt aanvragen via Mijn toeslagen. Je kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon via 0800 – 0543. Maak hier een proefberekening.

Deze informatie is nuttig