Jaaropgaaf 2019 binnen? Recht op zorgtoeslag over 2019?

Gepubliceerd: 05 februari 2020

Als je je jaaropgaaf 2019 hebt ontvangen is je belastbaar inkomen over 2019 duidelijk. Je kunt nog tot 1 september 2020 nakijken of je recht hebt op zorgtoeslag over 2019.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Nederlandse Overheid voor mensen met een Nederlandse zorgverzekering. Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is toekenning afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en van de hoogte van je inkomen.

Maak een proefberekening

Denk je vanwege een wat hoger inkomen er geen recht op te hebben? Ben je minder gaan werken of heb je bijvoorbeeld een hypotheek overgesloten en een boeterente moeten betalen? Allemaal redenen waardoor je belastbaar jaarinkomen kan veranderen. Je kunt zelf via een proefberekening op de website van de Belastingdienst uitrekenen of je nog zorgtoeslag over 2019 kunt aanvragen

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben. De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk.

Over welke bedragen gaat het?

Is je belastbaar inkomen als alleenstaande in 2019 lager dan € 19.000, dan heb je recht op de maximale zorgtoeslag van € 99,- per maand. Tot aan een belastbaar jaarinkomen lager dan € 30.000, neemt de zorgtoeslag geleidelijk in hoogte af. Heb je belastingtechnisch een toeslagpartner, dan is het toegestane maximale gezamenlijke jaarinkomen € 37.500.

Bereken jouw zorgtoeslag over 2019

Maak gebruik van de informatie op de website van de Belastingdienst en kijk of je alsnog recht hebt op zorgtoeslag en zo ja, hoe je deze direct kunt aanvragen via Mijn toeslagen.
Wil je eerst een proefberekening maken welke zorgtoeslag je kunt krijgen ga dan naar de website van de Belastingdienst.

 

Deze informatie is nuttig