Factsheet: Er is geen plek voor hiv in het strafrecht

Gepubliceerd: 14 januari 2020

De Hiv Vereniging heeft een factsheet opgesteld, waarin wordt uitgelegd dat er geen juridische grond bestaat voor een aangifte of strafverzwarende omstandigheid bij een eventueel risico op overdracht van hiv bij een bijt- of spuugincident of bij onbeschermd seksueel contact.

Dit wordt door jurisprudentie onderbouwd. Er is voor hiv dus geen plek in het strafrecht. Een aantal aanbevelingen is in de factsheet opgenomen om te voorkomen dat mensen met hiv ten onrechte als verdachte worden aangemerkt en door het OM worden vervolgd. Ook is er geen juridische grond voor een strafverzwarende omstandigheid.

Voor wie

Professionals werkzaam bij Politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Rechtspraak, Slachtofferhulp en de advocatuur. Daarnaast voor Medische Diensten die hun expertise op dit onderwerp leveren aan genoemde instanties.

Aanbevelingen

Betrokken instanties moeten goed op de hoogte te zijn van de actuele medische feiten en wetenschap over hiv, Maar ook van de juridische feiten en uitspraken over dit onderwerp.

Een aangifte mist elke juridische grond. Voorkom onterechte onrust over hiv bij een incident of aanhouding. Maak geen inbreuk op de privacy van mensen met hiv en vermijd criminaliseren, stigmatiseren en discrimineren van iemand vanwege de hiv-status.

De factsheet

pdf Download hier de factsheet (97 KB) .
Vragen over de factsheet, de behandeling van hiv of n=n? Neem contact op met het Servicepunt: maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 – 22.00 uur op 020 – 689 25 77 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Deze informatie is nuttig