n=n

Een persoon met hiv met een onderdrukt virus kan hiv niet overdragen. De vereniging gaat deze boodschap het komend jaar verder actief uitdragen.

Gepubliceerd: 23 mei 2019

Het RIVM heeft onlangs een nieuwe richtlijn uitgebracht voor prik, bijt-, snij- en spataccidenten. Hierin staat vermeld dat bij een onderdrukte viral load (minder dan 200 kopieën per milliliter) er geen risico is op overdracht van hiv en er bij zo'n accident geen PEP* voorgeschreven hoeft te worden. Dit betekent dat n=n ook geldt voor prik, bijt-, snij- en spataccidenten. Meer informatie hierover klik hier.

* PEP = Post Exposure Profylaxis, een kuur wat genomen kan worden als je risico hebt gelopen op hiv

Gepubliceerd: 16 april 2019

Het bewijs voor ‘niet meetbaar = niet overdraagbaar’ (n=n) is enorm. Toch weten nog steeds niet alle mensen met hiv van de n=n-boodschap. Het is belangrijk dat zorgprofessionals deze boodschap vertellen en herhalen. Vorige maand verscheen in The Lancet een oproep aan zorgprofessionals om n=n te bespreken met al hun patiënten. Daarnaast publiceerden wij onlangs een handreiking over n=n voor zorgprofessionals.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 13 februari 2019

De Hiv Vereniging heeft voor zorgprofessionals een handreiking opgesteld over n=n, niet meetbaar is niet overdraagbaar. Een persoon met hiv met een onderdrukt virus kan hiv niet overdragen. In de handreiking worden tips gegeven over hoe de boodschap geïmplementeerd kan worden in het werk van de professional, wordt de wetenschap uitgelegd en gaat men in op het grotere effect van een onderdrukte viral load op een persoon die leeft met hiv.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 31 oktober 2018

We zijn bijna één jaar verder sinds de start van de n=n-campagne en in de tussentijd is er veel nieuwe kennis rondom n=n bijgekomen. Maar hoe zit het nu precies? Wanneer geldt n=n nou wel of niet? En vooral: wat zijn de voorwaarde van n=n? In dit artikel bespreken we de evolutie van het Zwitsers standpunt naar de n=n-boodschap.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 31 oktober 2018

Dit is een verouderde lezing van de wetenschappelijke onderzoeken. Vandaar dat wij het ook hebben verwijderd uit onze uitingen. Als het virus onmeetbaar is kun je het niet overdragen. Voor meer informatie over de ontwikkeling van de n=n-boodschap lees dit artikel van de Hiv Vereniging “De evolutie van het Zwitsers standpunt”.

Gepubliceerd: 31 oktober 2018

Ja, maar dit komt zeer zelden voor. Het kan voor komen dat je lichaam zelf het virus onderdrukt waardoor de ‘viral load’ onder de 200 virusdeeltjes per mililiter bloed blijft. Dan ben je een ‘elite controller’. Ongeveer 1 op de 100 mensen met hiv zijn elite controllers. Het is nog niet bekend hoe het kan dat sommige mensen elite controllers zijn. 

De Hiv Vereniging raadt mensen met hiv aan om hiv-medicatie te gebruiken, omdat dit het virale reservoir zo klein mogelijk houdt en resistentie van het virus voorkoment. Hiernaast is het belangrijk om regelmatig de viral load te meten, vooral bij mensen die geen medicatie gebruiken. Zonder medicatie kan de viral load namelijk elk moment stijgen, en wanneer deze boven de 200 kopieën per milliliter bloed komt, is er kans op overdracht van hiv via seks.

Gepubliceerd: 21 september 2018

Leo Schenk, hoofdredacteur hello gorgeous, schrijft op gaykrant.nl een column. Deze keer kijkt hij terug op de Internationale Aids Conferentie en het schreeuwen om aandacht voor hiv.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 07 augustus 2018

Tijdens de Aids 2018 March op maandag 23 juli gaf Bruce Richman een speech over de noodzaak van U=U. Bruce Richman is de oprichter van prevention access campaign en een van de voorstrijders van U=U. Lees of bekijk de speech hier.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 18 juli 2018

Ongeveer een jaar geleden is de Hiv Vereniging begonnen met de n=n campagne. Sinds die tijd is er veel veranderd, zowel op het gebied van kennis als wat n=n voor mensen betekent.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 16 juli 2018

Met ‘niet meetbaar’ wordt een viral load van minder dan 50 virusdeeltjes per milliliter bloed bedoeld (tegenwoordig zijn er zelfs testen die tot 20 virusdeeltjes per millilieter bloed kunnen meten, maar wij houden de grens van 50 aan), Met ‘onderdrukt’ bedoelen we een viral load van minder dan 200 virusdeeltjes per milliliter bloed. Zowel als je viral load niet meetbaar is, als wanneer deze onderdrukt is kun je hiv niet overdragen via seks.

Gepubliceerd: 18 juni 2018

Tijdens de Aids 2018 March op maandag 23 juli zal de Hiv Vereniging samen met tiental internationale organisaties een n=n (U=U in het Engels) block vormen om aandacht te vragen voor de n=n boodschap.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 18 juni 2018

In het Brits medisch tijdschrift The Lancet is onlangs een artikel gepubliceerd over het belang van taal bij de n=n boodschap. Onlangs kwam de Hiv Vereniging ook met een taalwijzer als het aankomt over hiv en aids en een bijhorend artikel over 'het belang van taal'.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 11 juni 2018

Hiv is anno 2018 een onderwerp waar nog steeds over gesproken moet worden. Zo raken ieder jaar in Nederland nog zo’n duizend mensen geïnfecteerd met hiv en is de laatste jaren een maatschappelijk debat over PrEP gaande. Daarom presenteert het Midzomergracht festival op dinsdag 19 juni een thema avond over hiv en seksuele gezondheid.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 06 maart 2018

Het is 2018. De Hiv Vereniging voert een campagne om duidelijk te maken dat  mensen met hiv die succesvol behandeld worden (waardoor het virus niet meetbaar in het bloed is) geen risico van overdracht vormen. Actiegroep PrEPnu maakt zich hard voor het beschikbaar stellen van goedkope hiv-preventiepillen, hetgeen helpt om het stigma rondom het virus te bestrijden. Maar in Assen lijkt de tijd sinds begin deze eeuw stil te hebben gestaan.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 15 februari 2018

Marc van der Valk, internist-infectioloog in het AMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB) benadrukt in het Seksoa Magazine het gunstige effect van de hiv-behandeling op de gezondheid.

Lees meer... >