OLVG - informatiemiddag voor patiënten met hiv

Datum 15 maart 2019

Het OLVG organiseert vrijdag 15 maart van 14.00 - 18.00 uur een informatiemiddag voor mensen met hiv. Als patiënt van het OLVG ben je van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De middag vindt plaats in het zalencentrum van locatie Oost.

flyer apatientenmiddag olvg 2019 250Het programma

13.30 uur: Ontvangst met koffie en thee
14.00 uur: Opening

  • Huidige stand van zaken en vooruitblikken op toekomstige ontwikkelingen - Dr. Guido van den Berk, internist-infectioloog OLVG
  • Medicatie, bijwerkingen en interacties - De heer Piter Oosterhof, poliklinisch apotheker OLVG apotheek

14.50 - 15.10 uur: Pauze met koffie en thee
15.10 - 16.00 uur: Workshop ronde 1
16.00 - 16.15 uur: Pauze met koffie en thee
16.15 - 17.05 uur: Workshop ronde 2
17.15 - 18.15 uur: Borrel

Tijdens de borrel is het mogelijk om de documentaire "I will speak, I will speak!" (53 min.) van regisseur Willem Aerts en verhalenverteller Erwin Kokkelkoren te zien. De vijf hoofdrolspelers uit Europa, Zuidoost-Azië, U.S.A., Afrika en Rusland openen zonder aarzelen hun huis en hun hart. De verschillen in hun leven met hiv blijken enorm.

De workshops

Je kunt je voor 2 workshops naar keuze aanmelden. 

Workshop 1  Hiv en Voeding
In deze workshop, die gegeven wordt door een diëtist, staat voeding centraal. Het belang van goede voeding, wat te doen bij over- en ondergewicht, voeding bij het gebruik van (hiv-)medicatie enzovoorts. Een korte inleiding wordt gevolgd door een interactief deel.  

Workshop 2  Mindfulness
Onder begeleiding van 2 psychologen maak je kennis met mindfulness, en ga je aan de slag met een aantal oefeningen. Door middel van mindfulness leer je bewust om te gaan met stress en spanning.   

Workshop 3  Stoppen met roken en andere lifestyle-aanpassingen 
Je krijgt handvatten om zelf je gezondheid in positieve zin te bevorderen. Hoe stop je met roken en hoe hou je dit vol? Ook andere lifestyle-veranderingen die het risico op aandoeningen aan hart en bloedvaten doen verkleinen, komen aan de orde tijdens deze workshop.  

Workshop 4  Slaapproblematiek
Slaap is nodig om lichamelijk én geestelijk te herstellen. De slaapbehoefte verschilt sterk per persoon. Slecht slapen kan op verschillende manieren tot uiting komen. Het kan gaan om vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Tijdens de workshop kun je aan een psycholoog vragen stellen en ervaringen uitwisselen.  

Workshop 5  Hiv en Zelfbeeld 
Wat voor gevolgen kan dat hebben voor je psychische en seksuele functioneren? De workshop wordt gegeven door een psycholoog-seksuoloog.  

Workshop 6  Vrouwen en hiv
Een workshop speciaal voor vrouwen die leven met hiv. Deze workshop wordt gegeven door een internist, een gynaecoloog en een seksuoloog. Er worden diverse onderwerpen behandeld.  

Workshop 7  Hiv en Stigma
In deze workshop bespreekt een medewerker van Hiv Vereniging/Hello Gorgeous verschillende onderwerpen: open zijn over het leven met hiv, stigmatisering maar ook zelfstigmatisering en hoe hiermee om te gaan. 

Spelregels workshops 

Je kunt maximaal twee workshops volgen. Op het aanmeldformulier kun je jouw voorkeur aangeven.  Bij te veel aanmeldingen krijg je bij binnenkomst de gelegenheid om een andere workshop te kiezen. Bij te weinig belangstelling kan besloten worden om een workshop niet door te laten gaan.

Aanmelden

Je kunt je voor deze informatiemiddag aanmelden via: www.olvg.nl/hiv-informatiemiddag. Of stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  
Vermeld duidelijk in de e-mail: je naam  en de 2 workshops van jouw keuze.

pdf Download de flyer (593 KB) .   
In de flyer vind je ook een kaart waarmee je je aan kunt melden. Vul deze in en geef het af aan je hiv-consulent of stuur deze op naar:  OLVG- Oost, poli Interne Geneeskunde, Postbus 95500, 1090 HM Amsterdam T.a.v. Hiv consulenten.

Deze informatie is nuttig